Положения о проведении турниров ААБУ

Положення

про проведення турнірів

Асоціації аматорского баскетболу України

2021-2022 роки

 

  1. Мета та завдання.
  2. Метою змагань є розвиток баскетболу та сприяння занять баскетболом серед установ, організацій та аматорів м. Києва та Київської області.
  3. Популяризація баскетболу та спорту.
  4. Забезпечення масовості змагань з баскетболу.
  5. Пропаганда здорового способу життя.

 

  1. Керівництво проведення турнірів, що проводяться «Асоціацією аматорського баскетболу України».

 

  1. Організатором турнірів є «Асоціація аматорського баскетболу України» за підтримки Федерації Баскетболу м. Києва.
  2. Керівництво, контроль та прийняття рішень здійснює Організаційний комітет (далі – Оргкомітет), сформований «Асоціацією аматорського баскетболу України».
  3. Призначення арбітрів, секретарів та статистиків на матчі турнірів здійснюється Головним суддею, якого призначає Федерація баскетболу міста Києва.
  4. Змагання проводяться з дотриманням принципу «Чесної гри», у відповідності з календарем змагань, який визначений Оргкомітетом.
  5. Усі питання, які не передбачені цим регламентом, вирішуються Оргкомітетом.
  6. Безпосередне проведення змагань покладається на Голову «Асоціації аматорскького баскетболу України» та Оргкомітет.

 

  1. Учасники турнірів, що проводяться «Асоціацією аматорського баскетболу України».

 

  1. Учасниками турнірів є команди — представники підприємств, установ та організацій різних форм власності м. Києва та Київської області, а також аматорські команди, що подали заявку на участь.
  2. Вік гравців необмежений, але не молодше 18 років. В разі, якщо в команди є гравець, молодший 18 років, потрібно додати до Оргкомітету наступні документи:
    • заяву у довільній формі від батьків гравця про згоду на участь;
    • ксерокопію першої сторінки одного з батьків,
    • ксерокопію першої сторінки паспорту гравця.
  3. Для участі у турнірах кожна команда має сплатити обов’язковий грошовий внесок. Розмір внеску та строки оплати повідомляє Оргкомітет не менше ніж за два тижні до початку турніру.

 

  1. Заявка на участь у турнірах.

    1. Кожна команда має право заявити 15 гравців та необмежену кількість представники команди. Один гравець має право виступати лише за одну команду і не повинен бути гравцем наступних ліг з баскетболу: Суперліга Windrose, вища, перша ліги. Норма цього пункту не розповсюджується на змагання «Битва Титанів».

Гравець має право переходити з однієї команди в іншу на протязі турніру, але виключно у термін встановлений Оргкомітетом.

  1. Лист-заявка має бути повністю заповнений і завірений печаткою організації, повинен бути підписаний представником команди, відповідальним за фізичний стан гравців. За медичний допуск до участі у змаганнях під час турніру відповідають представники команд, які підписали лист-заявку.
  2. На протязі турніру, команда може до заявити/відзаявити гравців, але не пізніше у термін встановлений Оргкомітетом.
  3. За 14 днів до початку змагань, представники команд повинні подати Організаторам наступні документи:
    • заповнену заявку з усіма необхідними підписами та печатками,
    • інформацію про компанію (засновники, загальна інформація про компанію, напрямки діяльності, контакти, сайт, інформація про команду, тощо) векторний логотип компанії (Corel Draw).
    • заповнену в усіх полях додаткову анкету (якщо така додається Оргкомітетом).
  4. Участь у змаганні засвідчується присутністю у листі-заявці
  5. Порушення процедури заявки гравців, дає можливість Оргкомітету мають право позбавити участі у турнірі гравця, а до команди-порушника застосувати штрафні санкції у вигляді зняття очок або дискваліфікацією .
  6. Ігри турнірів проводяться згідно схеми розіграшу, затвердженої Оргкомітетом змагань або на зібранні капітанів і проводяться за затвердженим графіком змагань (день, місяць, рік).
  7. Жеребкування відбувається за 7-14 днів до початку змагань, де повинні бути присутні представники усіх команд – учасниць.
  8. У фінальному етапі змаганнь (плей-офф) мають право приймати гравці, які провели за команду не менш ніж 50% ігор у попередніх етапах, окрім випадків коли є довідка та виконана певна процедура:
    • Надіслано лист організаторам на протязі 7 днів після отримання ушкодження або операції, підтвердження діагнозу;
    • Після одужання гравець має зіграти за команду, або не грати взагалі в інших турнірах;
    • Усі допуски повинні бути узгодженні до початку фінальних ігор, у іншому разі гравець не зможе зіграти за команду у фінальних іграх;
    • У разі підтвердження захворювання на COVID-19 – ізоляція не більше двох тижнів.

 

  1. Перехід гравців.

 Перехід гравця з однієї команди до іншої дозволяється за дотримання наступних умов:

  • За домовленостю двох команд та узгодження Оргкомітетом,
  • До початку другого етапу змаганнь,
  • Відсутність попередніх переходів даного гравця з однієї команди в іншу протягом турніру.

 

       6. Місце проведення турнірів «Асоціації аматорського баскетболу України».

Місце, дату та час проведення визначают на зібранні представників команд або на жеребкуванні турніру.

 

  1. Вимоги до команд перед початком матчу та після закінчення.

    1. Перед початком гри представник Організатора самостійно (або в присутності представників команд) заповнює протокол гри. Також Організатор повинен перевірити наявність гравця команди у листі-заявці команди. Гравець, який відсутній у листі-заявці, не може приймати участь у грі. За участь гравців, що не мали такого права нараховується поразка 0-20 або -/+. Якщо такі порушення повторюються, Оргкомітет має право зняти команду зі змагань.
    2. Оргкомітет, головний арбітр та представники команд до початку матчу повинні вирішити питання кольору форми. В разі співпадання кольорів, форму змінює команда – господар. Також кожна команда має можливість взяти три тайм-аут на протязі гри. За перемогу команда отримує 2 очки, за поразку – 1.
    3. Кількість гравців у протоколі матчу в одній команді – не менше 5 чоловік, але не більше 12чоловік, якщо команда на час початку гри не може забезпечити5 гравців, команді зараховується поразка з рахунком 0-20.
    4. Команда може запізнитись на гру не більше ніж на 10 хвилин, в іншому разі зараховується поразка з рахунком 0-20. В разі повторної неявки команди на гру, Організатори мають право зняти команду з участі у турнірі. Якщо команда, яку зняли зі змагань по будь-яким причинам зіграла менше половини ігор – результати анулюються, а якщо більше половини – зараховуються поразки в матчах, що залишились. Внесок за участь у турнирі не повертається.
    5. Усі санкції щодо учасників змагань під час ігор застосовуються відповідно до офіційних правил баскетболу. В окремих випадках, дії гравця виносяться на зібрання Оргкомітету, і рішення про покарання приймається на зібранні. Також питання дискваліфікації може розглядатись на Зібранні капітанів.
    6. Якщо гру було припинено з вини команди, цій команді зараховується поразка з рахунком 0-20, якщо рахунок на момент зупинки був більшим – фактичний рахунок. Якщо гру зупинено з вини двох команд – поразки обом командам.
    7. Якщо гра не відбулась із-за форс – мажорних обставин, право прийняття рішення щодо зміни дати гри належить Оргкомітетом.
    8. Право переносити ігри має Оргкомітет . Якщо команда хоче перенести гру, вона повинна повідомити Організаторів мінімум за 5 днів до початку гри.
    9. Представники команд, гравці, а також вболівальники команд зобов’язані виконувати всі вимоги Правил гри та даного Регламенту, виявляючи при цьому високу дисципліну, повагу до суперників та глядачів.
    10. Якщо гра по технічним причинам зіграна менш ніж 50% ,то гру може бути зіграно знову у зручний час та будь яким складом заявлених гравців команди. Коли гра зіграна більше 50% ,то гру дограють до кінця основного часу у зручний час та попереднім складом команд, які починали гру та не змогли її закінчити в зв’язку з технічних причин.

      8. Санкції щодо арбітрів та гравців.
      1. Порушення, за які можуть бути покарані арбітри:

  • неготовність до гри або неявка на гру;
  • фальсифікація даних в протоколі гри;
  • змова з метою фальсифікації кінцевого результату;
  • інші.
  1. Розмір оплати суддів, суддів-секретарів, статистиків. З 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року на усіх змаганнях, що проводяться під егідою Асоціацією аматорського баскетболу України, встановлюються наступні розміри оплати: судді в полі – 350 грн. за гру (незалежно від хронометражу гри); судді-секретарі – 180 грн., статистики – 180 грн. (у випадку обслуговування гри 3 статистиками) та 230 грн. (у випадку обслуговування гри 2 статистиками). У разі одночасного поєднання однією особою  кількох функцій суддів-секретарів – 350 грн.
  2. Вимоги до поведінки та зовнішнього вигляду суддів, суддів-секретарів та статистиків.
  • запізнення, неявка на гру суддів, суддів-секретарів та статистиків. Суддя повинен бути присутнім в ігровому залі та бути готовим до роботи не менше ніж за 10 хвилин до офіційного початку. Судді-секретарі та статистики мають зайняти своє робоче місце за секретарським столом та бути готовими до роботи не менше ніж за 15 хвилин. Якщо суддя, суддя-секретар, статистик запізнюється або не з’являється на гру, він повинен попередити про цей Головного суддю та Організаційний комітет не пізніше ніж за 1 годину до офіційного початку гри.
  • заборонено паління середині спортивної споруди, в наданих для суддів, суддів-секретарів та статистиків роздягальні, душовій та туалетній кімнатах.
  • під час гри та в перервах гри забороняється вживати за секретарським столом та на ігровому майданчику їжу та напої (окрім мінеральної води, соків тощо).
  • зовнішній вигляд суддів, суддів-секретарів та статистиків має відповідати встановленим нормам поведінки у суспільстві та сприяти підвищенню іміджу змагань.
  1. Фінансові та інші санкції щодо суддів, суддів-секретарів та статистиків. За спільним рішенням Організаційного комітету та Головного судді змагань на суддю, суддю-секретаря та статистиків можуть бути накладені фінансові санкції за вчинення таких дій:
  • у випадку порушення вимог пп. 3.1, 3.2 та 3.3 накладається штраф у розмірі ½ від суми оплати роботи судді, судді-секретаря та статистика. У разі кожного повторного порушення протягом сезону сума штрафу подвоюється.
  • у разі порушення вимог пп. 3.4 суддя, суддя-секретар та статистик попереджаються. У разі повторного порушення накладається штраф у розмірі ½ від суми оплати роботи судді, судді-секретаря та статистика. У разі наступних порушень протягом сезону сума штрафу подвоюється.
  • у разі будь-якої доведеного випадку прояви неповаги, нетактовності, порушення норм етики, агресії, погрози, насильства до будь-якої особи, що присутня на грі, винний сплачує обов’язковий грошовий внесок у розмірі, що дорівнює сумі оплати за гру судді, судді-секретаря, статистика. У разі кожного повторного порушення протягом сезону сума штрафу подвоюється.
  • у разі неякісного виконання суддею-секретарем, статистиком своїх функціональних обов’язків, грубої помилки, що призвела до інциденту та/або протесту, внесення необгрунтованих виправлень у офіційні документи після закінчення гри накладається штраф у розмірі ½ від суми оплати роботи судді-секретаря та статистика. У разі кожного повторного порушення протягом сезону сума штрафу подвоюється.
  • у разі неякісного суддівства, що встановлено спеціально створеною комісією, яке полягає у допущенні кількох грубих помилок або великої кількості помилок (вісім та більше), які призвели до інциденту та/або протесту, накладається штраф у розмірі суми оплати роботи судді. У разі кожного повторного порушення протягом сезону сума штрафу подвоюється.
  • рішення про фінансові та інші санкції щодо судді, судді-секретаря та статистика вступають у силу негайно після їх винесення.
  • рішення про фінансові та інші санкції щодо судді, судді-секретаря та статистика можуть бути оскаржені особою, на яку їх накладено, протягом 24 годин після офіційного її повідомлення про їх зміст.

За перелічені порушення, Оргкомітет ліги має право відсторонити арбітра від обслуговування матчів на певний термін, а також дискваліфікувати до кінця турніру.

  1. Згідно даного положення фінансовому покаранню підлягають гравці:
  • гравець, тренер, що отримав технічний фол – 200 грн (кожний наступний +100 грн);
  • технічний фол лавці запасних – 300 грн (кожний наступний +100 грн);
  •      гравець, тренер, що отримав дискваліфікуючий фол – 200 грн;
  • команда, що не прибула на гру без попередження – 500 грн (наступний –дискваліфікація команди).

 Якщо гравець здійснює два неспортивних фоли протягом однієї гри, він отримує дискваліфікацію до кінця матчу. Протягом трьох діб після закінчення гри Оргкомітет оголошує рішення з приводу пропуску даним гравцем наступного матчу. Якщо хоча б один з двох неспортивних фолів загрожував здоров’ю суперника, гравець має пропустити одну гру.

  1. Встановлюються наступні дисциплінарні санкції:
  • за перший дискваліфікуючий фол гравця аба тренера – пропуск наступної гри, за другий –пропуск трьох ігор, за третій – дискваліфікація до кінця змагань. Кожний дискваліфікуючий фол розглядається на засіданні Оргкомітету, і, в залежності від тяжкості,  приймається рішення обсягу та регламенту санкцій.
    Команда несе відповідальність за поведінку своїх вболювальників. У випадку некоректної поведінки останніх, яка несе загрозу іншим учасникам змагань, на команду може бути накладений штраф;
  • за нецензурну лайку в адресу суддів, секретарів, статистиків, офіційних осіб, глядачів, гравців, умисний удар рукою або ногою, плювок – дискваліфікація від 2 ігор до закінчення турніру;
  • за спробу застосування фізичної сили до суддів та/або інших офіційних осіб – дискваліфікація до кінця турніру, а за за повторне таке ж порушення з усіх змагань, що проводяться під егідою Асоціації аматорського баскетболу України;
  • за застосування фізичної сили до суддів та/або інших офіційних осіб – штраф 5000 грн. та дискваліфікація з усіх змагань, що проводяться під егідою Асоціації аматорського баскетболу України;

    9. Протести.

Якщо є відповідні підстави, представники команд зобов’язані негайно після гри попередити Головного арбітра та Оргкомітет турніру про подання протесту. Обґрунтований протест має бути завірений підписом представника команди і на протязі 15 хвилин та  переданий Оргкомітету змагань. В разі протесту команда сплачує 500 гривень, які повертаються команді у разі, якщо протягом трьох діб протест задоволено. У іншому випадку сума не повертається.

Протести розглядаються Оргкомітетом в присутності Головного арбітру або на зібранні капітанів. Остаточне рішення щодо будь – якого інциденту приймає Оргкомітет. В разі якщо питання потребує голосування – рішення приймається виключно на зібранні капітанів.

Не приймаються до розгляду протести, які були подані несвоєчасно, або з приводу фіксації арбітрами фолів, порушень під час гри.

          10. Система проведення змагань.

Система проведення змагань та строки турніру, узгоджуються на жеребкуванні кожного турніру окремо та зазначаються у Регламенті турніру.

          11. Правила гри.

Всі ігри турнірів «Асоціації аматорського баскетболу України» проводяться відповідно до «Офіційних Правил з баскетболу FIBA».

          12. Нагородження.

  1. Команди та гравці, яки посіли1-3 місця нагороджуються кубками та медалями, а також призами.

       2. 5 кращіх гравців турніру нагороджуються відповідними призами .